Gwenny De Vroe

Stage bij Ons Tehuis Kampenhout en BAC

Heden heb ik me mogen onderdompelen in de wereld van Ons Tehuis Brabant. Een prachtig woonvoorzienings- én dagbestedingcentrum voor volwassen personen met een handicap.

Na een hartelijk onthaal werd ik onmiddellijk verwelkomd door Karin en Carol, de twee vaste begeleidsters, van het textielatelier. Met een iets kleinere groep wegens vakantieperiode gingen we aan de slag. Breien, naaien, haken, etc. Wat zijn die mensen creatief! Ook hebben ze me met veel trots hun eerder gemaakte kunstwerkjes laten zien. Echt super! Er zijn zo een 10-tal dagbestedingsateliers: een atelier voor houtbewerking, een klei-atelier, een bakkerij, een crea-atelier, etc.

Wat me opvalt, telkens als ik hier kom, is dat het lijkt alsof OTB voor de bewoners een wereld op zich is, een kleine aparte gemeenschap in onze grote wereld waar iedereen zich goed en thuis voelt.

Op politiek vlak was het ‘het ideale moment’ om een dag stage te lopen in deze voorziening. Nog niet lang geleden, op 29 juli, stond immers nog in de krant: “België schiet tekort in het voorzien van opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap, vindt Europa. Zij die geen opvang vinden, kunnen nu rechtszaken opstarten en schadevergoedingen vragen.”

Na een gesprek over de middag met de directie, verantwoordelijken en pedagogen bleek onmiddellijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor de gehandicaptensector op politiek vlak. Ze hopen dat er snel de nodige beslissingen worden genomen om meer geld te voorzien voor deze sector om de vele wachtlijsten te laten krimpen. We worden overstelpt met hopeloze ouders op zoek naar een plaatsje voor hun kind… Soms hebben we echt tranen in de ogen als we de mensen niet kunnen verder helpen in hun soms schrijnende situaties.

Zelf heeft OTB ervoor gekozen om steeds alle beschikbare plaatsen onmiddellijk in te vullen en plaatsen bij te creëren waar mogelijk. Zo gaan we nu nog een kamer bijmaken op een locatie in onze gebouwen die voordien een andere bestemming had. Het aantal aanvragen blijft immers stijgen.

Er is recent in de media ook een privé initiatief van ouders met kinderen met een handicap die zelf een oplossing hebben gecreëerd. Zulke privé-initiatieven zijn schaars en niet iedereen heeft de capaciteiten of de middelen om hier mee te starten, vandaar dat zulke initiatieven best zoveel als mogelijk door de overheid ondersteund worden. Momenteel kampt OTB met een vergrijzing van de bewoners, wat zijn ze blij als er een jong iemand de huidige bewoners komt vervoegen…
Een ervaring om nooit te vergeten!

Groetjes,
Gwenny
 

Zomerstages

Het boek “De geëngageerde burger” houdt een pleidooi voor engagement. Wat doen mensen die het vertrouwen en de vrijheid krijgen om actie te ondernemen? Open Vld gaat op zoek naar engagement in de praktijk. Ella De Neve, schepen in Merchtem en verkozen in het partijbureau, leidt dit project. “Engagement is overal en toont zich op verschillende manier. Zowel binnen het gezin, als in de politiek, in het onderwijs, in bedrijven, in de zorg, … zet het zaken in beweging.”

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

 • Alexander
  De Croo

  doet stage bij VSOA lokale en regionale besturen en ACLVB

 • Annemie
  Turtelboom

  doet stage bij VSOA Defensie

 • Sabien
  Lahaye-Battheu

  doet stage bij ACLVB

 • Willem-Frederik
  Schiltz

  doet stage bij Exxon

 • Nele
  Lijnen

  doet stage bij Life Plan en Lindbergh Consult