Via stadsregio's beslissingen dichter bij de mensen brengen

0

Guido Rosquin

Meer en meer mensen hebben minder en minder interesse in politiek. Ze hebben het gevoel dat alles ver van hun dagelijkse realiteit beslist wordt en dat ze er geen invloed op hebben. In mijn paper wil ik een lans breken om zoveel mogelijk beslissingen naar een lager niveau te brengen, waardoor de burger zich meer betrokken voelt.


Een mogelijke weg daar naartoe is het afschaffen van de provincies en te vervangen door stadsregio's (die ik districten heb genoemd waarover in mijn paper meer uitleg): rond de 13 centrumsteden heb ik op basis van bestaand universitair studiewerk stedelijke leefcomplexen uitgetekend en die aangevuld met een aantal landelijke gemeenten. Op die manier wordt Vlaanderen ingedeeld in 14 districten (het 14de is de rand rond Brussel). De districten moeten zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen en de nadruk moet liggen op wat voor hun district belangrijk is (de problemen in bv. Antwerpen zijn niet dezelfde als die in Ieper of die in Genk).

Ook voor district Brussel heb ik een voorstel uitgewerkt, waardoor Brussel wordt wat Vlamingen en Walen verbindt. Al zal niet iedereen hier even gelukkig mee zijn toch vraag ik een beetje meer wijsheid van iedereen zodat dit aanslepende probleem eindelijk voorgoed kan opgelost worden en dit in het voordeel van zowel Vlamingen en Nederlandstalige Brusselaars, als Walen en Franstalige Brusselaars. Brussel moet zijn rol van Europese hoofdstad kunnen vervullen.
 
Ik heb een poging ondernomen om de bevoegdheden te verdelen over de verschillende niveaus. ik besef dat hier nog heel veel aan veranderd kan worden, maar liefst door zoveel mogelijk bevoegdheden naar lagere niveaus te brengen, dichter bij de mensen.

Deel dit idee: