Smart ‘Systeem voor Maaltijd Administratie & Restaurant Taxatie’ als sluitende oplossing om BTW-bonnetjes en toekomstige GKS ticketfraude te vermijden

0

Stéphane Jacobs

Algemene context

De invoering van het Geregisteerd Kassasysteem is een middel tegen de strijd inzake BTW-fraude. Met de invoering van het GKS krijgt de klant het geprinte GKS-ticket. Zo kan de klant nagaan of de rekening klopt. Bij een onderneming die een GKS gebruikt, is de klant nu zeker dat de btw die hij op de goederen en diensten betaalde en die dienen ter financiering van de publieke noden, ook effectief in de staatskas terechtkomt. Doch GKS sluit ticketfraude voor zelfstandigen en werknemers die hun restaurantbonnetje mogen binnenbrengen niet uit. Particulieren kunnen nog steeds restaurantbonnetjes doorgeven, restaurateurs kunnen nog steeds restaurantbonnetjes bijhouden voor goede klanten opdat zij 50% van de kosten in hun boekhouding zouden kunnen ingeven. Onderstaand project dat ‘SMART’ ‘Systeem voor Maaltijd Administratie & Restaurant Taxatie’ werd gedoopt, maakt de cirkel rond.


Hoe werkt ‘SMART’?

De gebruiker betaalt met zijn krediet- of maaltijdchequekaart aan de betaalterminal van de restaurateur. Bij sommige ‘private label’ kredietkaarten zoals bij XXImo (= mobiliteitsbudgetkaart waar per service bv. tanken, parkeren, openbaar vervoer een week of maandlimiet kan ingesteld worden door de werkgever, kan ook de optie overige VISA-netwerkbetalingen geactiveerd worden) is reeds de koppeling gemaakt met zogenaamde ‘third level data’ (zie onderstaande schermafdruk beheer XXImo toepassing).

Hierdoor wordt het mogelijk om informatie met betrekking tot de locatie en het tijdstip van betaling op één factuur/afschrift aan de werkgever te bezorgen. Indien de 50% aftrekbaarheid van het restaurantbonnetje of het GKS-ticket gekoppeld wordt aan de verplichte registratie, kan betaling en restaurantbonnetje/GKS ticket aan elkaar gekoppeld worden en groen licht krijgen voor aftrekbaarheid.
Vandaag werkt dit systeem alleen met de XXImo kaart, doch kan heel eenvoudig uitgebreid worden naar alle pre-paid krediet- en maaltijdchequekaart betalingen.

Voordelen van dit systeem voor de fiscus

• Fraude met restaurantbonnetjes/GKS tickets behoort definitief tot het verleden;
• Belangrijke reden voor het behoud van de elektronische maaltijdcheques;
• De fiscus kan een positief verhaal brengen waar met dit systeem fraude wordt vermeden in plaats van wordt bestreden;
• Uitsluiten van discussie omtrent aftrekbaarheid restaurantbonnetjes/GKS-tickets;
• De fiscus kan bedrijven die dergelijke oplossing (controle registratie aan betaling) aanbieden certifiëren, waardoor de focus van de administratie op andere zaken kan liggen en minder controles noodzakelijk zijn.

Voordeel van dit systeem voor de werkgevers

• Interne fraude met restaurantbonnetjes/GKS-tickets wordt uitgesloten;
• Minder administratieve rompslomp met restaurantbonnetjes/GKS-tickets;
• Uitsluiten van discussie omtrent aftrekbaarheid restaurantbonnetjes/GKS-tickets;
• Beter kostenbeheer met mogelijkheid tot het instellen van een restaurantbudget voor de werkgever naar de werknemer toe.

Deel dit idee: