Gun jonge durvers tijd!

0

Tom Houtman

De jeugdwerkloosheid swingt de pan uit in heel Europa en in een groot deel van de wereld. Geen diploma of juist wel, geen ervaring of juist wel: het lijkt allemaal geen sikkepit verschil!


Er wordt heel wat afgezeikt over loonkosten om concurrentieel te blijven, maar iedereen voelt aan dat dit je reinste onzin is: we zijn al ongeveer 130 jaar làng jobs aan het verliezen aan de Aziatische meerderheid in de wereld!
 
Een historische blik zal trouwens aantonen dat het miezerige Europa alleen aan de top heeft gestaan in de wereld op dié momenten na een periode van intense aandacht voor het onderwijs van onze burgers, nl. de perioden na het Hellenisme, na Karel De Grote, na de renaissance en na de Verlichting.
 
Momenteel ligt volgens Eurostat het moment waarop de gemiddelde Europeaan de school verlaat rond het 17de levensjaar. Dit zou moeten verhoogd worden tot 19 of zelfs 20 jaar in de gehele unie, door het in alle lidstaten stelselmatig optrekken van de leerplicht tot die leeftijd.
 
De jongeren die tóch geen job vinden, moeten tóch bij hun ouders en bij de overheid aankloppen voor steun. Waarom van de nood geen deugd maken en dat geld investeren in het beste onderwijs ter wereld?
 
Ook toen in België werd gepleit tot het optrekken van de leerplicht tot 16 of tot 18 jaar was men bang voor ‘schoolmoeheid’, maar ondertussen hebben méér mensen een hoger diploma. Jongeren krijgen dan wat respijt op de schoolbanken om te ontdekken waar ze écht goed in zijn, om te besluiten dat ze tóch een diploma willen halen of een eigen zaak willen beginnen.
 
Dit idee maakt uit van drie ideeën die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dank om ook de vorige twee te lezen: 'Werkt langer werken?' en 'Niet omdat jij werkt dat je recht hebt op een gratis poetsvrouw'

Deel dit idee: